Jantien

Over mij

Leven met aandacht en compassie

Naast mijn opleidingen in de kunst heeft  verdieping met mindfulness, yoga en natuur mij als mens en kunstenaar gevormd. Ik leef bewust, liefdevol en met aandacht, geïnspireerd door wijze lessen van de groten der aarde. Dit is de basis van mijn kunst!

“The purpose of Art is
washing the Dust of daily Life off our Souls”

– Picasso –

Inspiratie en beleving

Gelaagdheid en spanning:

Haar ongeduld en wens om groot te werken bracht haar bij het sneldrogende dikke acryl, waardoor ze in volle vaart en in lagen door kan werken. Jantien schildert al decenia groot abstract in acryl/mixed media, na haar vroegere werk van portretten en stillevens in olieverf. De confrontatie met het witte doek is een uitdaging bij het abstract visualiseren van gedachten en gevoelens, maar zij vindt dit makkelijker dan ze in woorden te vatten, haar belevingswereld speelt zich af met verf op het doek. Kernwoorden bij het werk: verbinding, beweging, balans, gelaagdheid en spanning.

Emoties en beleving:

Ze zegt: “Al mijn schilderijen zijn mij dierbaar. Het geeft een extra dimensie om kunst met anderen te delen. De gevoelens van herkenning en verbinding die het oproept is niet mijn ultieme doel, maar het is mooi als mijn creaties anderen raken. Ik hoop de wereld en het leven van anderen een stukje mooier, liefdevoller en lichter te maken met mijn werk. Mensen voelen zich bij mijn werk beter door het gevoel van herkenning, hoop en verbinding”.

Passie en inspiratie:

Jantien verbeeldt haar gedachten en diepste emoties op een gepassioneerde manier in haar schilderijen, zoekende naar rust, stilte, harmonie, eenheid en heelheid van mens en natuur. Haar schilderijen zijn op diverse manieren te beleven, zoals ook ieder mens diverse ‘lagen’ heeft. Er blijft altijd een stukje afgedekt, een raadsel, open voor iedere interpretatie. De gevoelens en gedachten van Jantien zien er veelkleurig, harmonieus en zeer krachtig uit en geven haar fascinatie voor de aarde en natuur en de verbinding hiermee weer. Maar ook de connectie met jezelf en anderen is een terugkerend thema. Ze ziet het als opdracht om mensen balans en positieve energie te geven, hoop en geluk in hun leven te vinden. Dit doet zij met coaching en door haar werk als beeldend kunstenaar. Kunst en coaching versterken elkaar. Momentopnames en leven met volle aandacht vinden een plek op het doek. Het leven is niet statisch, niets blijft zoals het is, dat zie je ook in haar beweging in haar werk terug.

Opleiding en Verdieping

Na een commerciële HBO volgde ik diverse kunstopleidingen. Zoals de eenjarige oriëntatieopleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Vrije Academie Den Haag. Daarna heb ik bewust gekozen niet de kunstacademie te gaan, maar mijn studietijd gericht te besteden aan opleidingen bij kunstschilders die ik bewonder en bij wie ik veel kon leren. Schilderlessen volgde ik bij José Raayman (stillevens), Rudolf Kortenhorst (stillevens en portretten), Rineke Kop (abstract) en Annelies van Capelleveen (model). Dit alles jarenlang bij elk van hen. Ook volgde ik een jaaropleiding illustreren. Daarna lessen bij Arjan van Gent, waarbij ik de portretschilderkunst volgens de oude meesters (Rembrandt en Vermeer) mij eigen maakte. Vervolgens uitverkoren om portretlessen naar model te volgen bij Marike Bok (olieverf) en Pien Hazenberg (div. materiaal). Allebei geprezen kunstschilders wiens stijl ik zeer bewonder.

Al snel werd ik gevraagd om zelf ook les te gaan geven. Dat heb ik vele jaren met veel plezier gedaan, aan kinderen, jongeren en volwassenen in de vorm van vaste lessen, cursussen en coaching. Er wordt gezegd dat je het meest leert van de lessen die je zelf geeft, dat kan ik beamen!

Dus dank jullie, mijn cursisten zijn mijn leermeesters!

Dank aan m’n leermeesters

“Het was zó’n heerlijke ontspannen dag, met jouw hulp heb ik een prachtig abstract schilderij gemaakt!”

– Lucia van der Eng

“Ik had nooit gedacht dat schilderen je zo’n spiegel voorhoudt.”

-deelnemer jonge talenten

“Het was heerlijk om zo lekker los te gaan en te genieten van het proces zelf. Dit gaat mij ook helpen in mijn werk.”

– Coachee dagcursus